Mond vol tanden

22/06/2020 0 Comments

Mond vol tanden

Zo reageer je op verboden en ongepaste vragen

Je zit in een sollicitatiegesprek en krijgt wat vreemde vragen voor je kiezen. “Hmm, dit klopt niet met de wet gelijke behandeling” denk je. Je wil de baan wel, dus wat moet je nu doen? Met deze tips kom je niet met je mond vol tanden te staan.

De lieve vrede bewaren

Als je een van de vastgestelde verboden vragen op je bordje krijgt, kan je natuurlijk boos worden en zeggen: “Dat mag u niet vragen”. Maar ja. Je brengt je je gesprekspartner in verlegenheid en de kans dat deze een minder fijn gevoel overhoudt aan het gesprek is groot. Dáág droombaan. Maar privézaken of informatie over je gezondheid zijn toch echt jouw zaken. De kunst is dus om bereidwillig en beleefd over te komen zónder de vraag te beantwoorden. Maar eerst moet je weten wat eigenlijk wel en niet mag.

Gezondheidsvragen

Jouw gezondheid? Hebben ze niks mee te maken. Tenzij dit relevant is voor de functie. Dus dat het informatie is die bepalend is in jouw (on)geschiktheid voor de functie. Ze moeten dan specifiek zijn in de vraag. Bijvoorbeeld: “Als verkoopmedewerker moet je dagelijks urenlang staand werk verrichten. Kan je dit volhouden?” Maar niet: “Heb je beenblessures, een spier- of botziekte?” Hier staat tegenover dat je wel meldingsplicht hebt over je gezondheid als de medische klachten van invloed zijn op de functie. Tenzij je zwanger bent. Dat hoef je niet te vertellen. Bij sommige functies kan je te maken krijgen met een medische keuring, maar dat staat dan al in de vacature vermeld. Dat is namelijk verplicht. Een medische keuring is alleen voor een aantal vastgestelde functies toegestaan.

Privévragen

Tja, het is al snel privé hè? Een beetje kennismaking gaat al gauw over hobby’s, je thuissituatie of persoonlijke interesses. Als je er zelf geen problemen mee hebt, mag het natuurlijk wel. Maar bedenk dat alles wat je zegt tegen je gebruikt kan worden. Ons advies: denk van tevoren na over wat je wel en niet wilt delen en relax. Privédingetjes kunnen je ook helpen bij een sollicitatie. Het maakt je menselijk en ze krijgen wat mee van jouw persoonlijkheid. Best belangrijk. “Ik heb altijd al iets met mode gehad. Mijn moeder gaf me naailes en vroeger op school organiseerde ik een modeshow voor een goed doel.”
Wanneer moeten de alarmbellen dan afgaan? Als er vragen komen over je politieke voorkeur, je seksuele geaardheid, geloofsovertuigingen of hoe je de opvang van je kinderen regelt kun je deze beter omzeilen. Je hoeft zelfs je leeftijd niet te vertellen. Dat is verboden door de wet leeftijdsdiscriminatie. Vragen met betrekking tot jouw uiterlijke kenmerken “Wat voor maat heb je?” slaan ook nergens op en of je een kinderwens hebt ook. Maar: wat zég je dan?

‘Zeg ik lekker niet’

Er zijn verschillende manieren om erop te reageren en de titel van deze paragraaf is er geen. Wij hebben drie andere voorbeelden voor je.

 1. Bedenk je de ware aard achter de vraag en geef dáár een reactie op.
  Vraag: “Kom je wel werken als je kind ziek is?”
  De eigenlijke vraag: kunnen we wel op je rekenen?
  Antwoord: “Dingen gebeuren, maar ik ben een heel toegewijd en oplossingsgericht type.”
 2. Kom terug met een beleefde tegenvraag.
  Voorbeeld: “Ben je gelovig?”
  Antwoord: “Op welke manier is dit relevant voor de functie? Ik heb hierover niets gelezen in de vacaturetekst.”
 3. Laat de vraagsteller voelen dat je hem door hebt met humor.
  Voorbeeld: “Wil je kinderen?”
  Antwoord 1: “Met u? Haha, dat komt wel even koud op mijn dak hoor. Daar denk ik nog even over na!”
  Antwoord 2: “Hoezo? Wilt u van ze af?”
  Antwoord 3: “Liever nog een kopje koffie, dank u.”

Aftasten

Het is aan jou om aan te voelen wat de beste aanpak is bij je gesprekspartner. Aanpak nummer drie is hilarisch, en humor is dé manier om de interviewer een leuke herinnering te geven aan dit gesprek. Werkgevers claimen tegenwoordig ook allemaal dat de bedrijfscultuur informeel is. Maar pas op: dit antwoord kan ook echt als ongepast ervaren worden. Bovendien kan het zijn dat de vraagsteller echt denkt dat je dom bent en hem niet goed begrepen hebt. Dan probeert hij het nog een keer. Altijd veilig is daarom aanpak nummer twee. Heel belangrijk: blijven glimlachen. Dan kom je haast overal mee weg. En wees niet bang om een stilte te laten vallen als je de tegenvraag gesteld hebt.

Wanneer het veel te ver gaat

Gaan de vragen echt veel te ver? Zoals “Heb je een vriend?” of “Draag je vaak rokjes?” Vraag jezelf af of je überhaupt wel bij dit bedrijf wil werken. Zeker als je veel gaat samenwerken met de interviewer. F*ck die shit: er is meer te halen op de arbeidsmarkt!

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond aan anderen.