Jij hebt ook iets te kiezen

12/07/2020 0 Comments

 

Hoe je als werkzoekende de juiste werkgever selecteert

Stel je voor dat de arbeidsmarkt een fysieke plek was. Met kraampjes. Uithangborden, neonlichten en gretige HR-mensen erachter. Hun hengels met Employer Branding en Branded content aan de haak zorgen dat je hapt. Ze halen je naar binnen… Scary shit! Voor je het weet lig je in een emmertje naar adem te happen. Hoe weet je nu of er achter al die branding wel écht een fijne baan zit? Met deze tips hoef je minder bang te zijn voor de verkeerde keuze.

Pas op voor de positieve defaultmodus

Ken je dat? Je schiet bij telefoongesprekken, kennismakingen en sollicitatiegesprekken ineens achter dat ik-vind-alles-geweldig-masker. Thuisgekomen bedenk je al de nadelen waar je kwispelend en hijgend op geregeerd hebt. Geen negen tot vijf mentaliteit? “Dat komt toevallig perfect uit! Ik heb toch geen leven.” Minimumloon? “Geen punt hoor, ik zal toch eerst mijn strepen moeten verdienen.” Natuurlijk is de labrador beter dan een negatieve houding want: (dooddoeneralert) nee zeggen kan altijd nog. Maar hoe zorg je dat je tussen al dat ja en amen door de juiste informatie verzamelt voor een goede keuze?

Voorbereiding: de website van de organisatie

Je bereidt jezelf voor op je sollicitatie dus je leest de ‘werken bij’ pagina, ‘over ons’ en of ‘missie en visie’. Soms is er ook een ‘nieuws’ pagina, pak die even mee. Je krijgt een eerste indruk die goed voelt, of niet natuurlijk. Wees je bewust van dat eerste gevoel en maak er even een note to self van. Want je gevoel dóet ertoe. Natuurlijk: de website is ingericht met kleuren, teksten en beelden die een bepaald gevoel bij je moeten oproepen. Daarvoor gebruiken de arbeidsmarketeers psychologische trucs en slimme copywriting. Je weet pas (een klein beetje) hoe de organisatie is als je er echt geweest bent en de mensen in de ogen hebt gekeken. Kijk daarom vooral naar inhoudelijke dingen. Misschien denk je: “Ja, deze missie vóel ik…” of: “No way, ik ga nooit werken met cosmetica die op dieren is getest”. Dat scheelt dan weer een sollicitatie. Principes zijn principes.

Het gesprek: stel (kritische) vragen over de vacaturetekst

Pak de vacaturetekst, pen en papier. Want omdat je tijdens het gesprek misschien alles vergeet (sollicitatie-defaultmodus) schrijf je die vragen van tevoren even op. Wat dan? Ja, alles wat vragen oproept in de vacaturetekst. Geen negen tot vijf mentaliteit: wat houdt dat bij jullie in? Negen tot zes? Of werkweken van 60 uur? En (hoe) wordt dit gecompenseerd? Informele sfeer? Als in: geen stropdas verplicht maar wel overhemd en jasje? Of kan je deze functie gewoon op je Nike’s rocken? Wees niet bang om hierop afgewezen te worden. Je vraagt het netjes, je hebt alle recht op antwoorden en je komt ook nog heel serieus en geïnteresseerd over.

Zorg dat je weet wat je elke dag moet doen

Het is niet altijd even helder en dat ligt niet aan jou. Functienamen en -omschrijvingen zijn soms (best vaak) heel vaag. Sire had er ooit een campagne over en die mag in de herhaling want het heeft blijkbaar niet geholpen: Durf duidelijke taal te vragen. Dus wat doet een ‘Digital Savvy Inventory Management Lead’ om zijn dag door te komen? En de ‘sleutelrol in het data-wetenschap en oplossingenteam’ zegt ook al zo weinig. Superleuk, dat je dan werk in een ‘gemotiveerd en vaardig team aan uitdagende projecten voor multinationals in de fast moving consumer goods’ maar nou weten we nog steeds niet wat je moet doen! Vraag naar het zwaartepunt van de functie (Waarmee ben ik het meest van de tijd bezig in deze functie?) en als ze mondeling dan ook nog vaag doen vraag dan door. En door. Vraag naar concrete taken en verantwoordelijkheden of hoe een gemiddelde dag eruitziet voor de knakker die deze job krijgt.

Zorg dat je weet hoe je werkplek eruit ziet

Dit is handig. Want als je jezelf een beetje kent, weet je dat je met je #squadgoals het lekkerst in een team werkt of op je best bent als je solo opereert. Dat je zwaar overprikkeld raakt in een kantoortuin en daarna de hele avond op je partner loopt te bitchen. Of dat je je prima kunt afsluiten om je werk netjes op tijd af te hebben en vervolgens thuiskomt om als een zonnestraaltje te gaan staan koken. Je kunt dit natuurlijk ook gewoon vragen tijdens een gesprek. Misschien krijg je wel een rondleiding. Kan je meteen even gluren naar je toekomstige collega’s.

Word je gelukkig in deze functie?

Tja, hoe kan je dat nu van tevoren weten. Nou, niet dus. Maar het helpt wel om te bedenken waar je energie van krijgt, wanneer je in de flow zit en waar je blij van wordt.

  • Naar doelen toe werken? Vraag: Wat zijn de toekomstplannen van de organisatie?
  • Meewerken aan een betere wereld? Vraag: Hoe gaan jullie om met duurzaamheid?
  • Leren en groeien? Vraag: Zijn er mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen binnen de organisatie?
  • Kennisoverdracht? Vraag: hoe delen jullie kennis binnen de organisatie? Of: Hoe worden nieuwe mensen begeleid?

Enzovoorts. Zoek je (werk)geluksfactoren in elke functie waar je op wil solliciteren.

Zie je het voor je?

Je weet nu alles wat belangrijk is en nu kan je er een beeld van vormen. Zie je jezelf in die functie? En voelt het nog steeds goed, ook na het gesprek? Oké dan. Ga ervoor en pak die baan! Niet? Thank you, next!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond aan anderen.